Süzme yoğurt, yoğurdun torbalara konularak suyunun süzülmesi sonucu geride kalan, koyu kıvamlı yoğurta verilen addır. G
Türk mutfağında eksik olmayan ve sofralarımızın baş tacı yoğurt, normal olarak tüketildiği gibi süzme yoğurt olarak da tüketilmekte ve sevilmektedir.
Süzme yoğurt, yoğurdun bez torbalara konularak suyunun süzülmesi sonucu geride kalan, koyu kıvamlı yoğurda denir. Bu yoğurt türü kalsiyum, protein, riboflavin, vitamin B-12, fosfor, potasyum gibi çeşitli vitamin ve mineraller açısından harika bir yiyecektir. Ohio State Üniversitesi'nden beslenme uzmanı Julie Kennel Shertzer süzme yoğurdun normal yoğurttan daha besleyici olduğunu bildiriyor.
100 gram süzme yoğurt kalori cetveli
Süzme yoğurt tam yağlı 124 kalori
Süzme yoğurt az yağlı 65 kalori
Sütaş marka süzme yoğurt 87 kalori
Eker marka süzme yoğurt 105 kalori
Muratbey marka süzme yoğurt 132 kalori
Eker marka ballı süzme yoğurt 127 kalori
Pınar süzme yoğurt 83 kalori
Süzme yoğurt normal yoğurdun neredeyse iki katı protein içeriğine sahiptir. 1 su bardağı normal yoğurdun protein miktarı 13 gram iken süzme yoğurtta bu miktar 25 gramdır ve 2000 kalorilik diyetin protein ihtiyacının %50’sini karşılar. Protein vücudumuzun sağlıklı işleyişi için çok önemli bir mineraldir. Protein hücreleri onarır, enfeksiyonla savaşmak için antikor üretir, sinir ve kasların çalışmasını koordine eder, bu mineralin vücuda sayısız faydası vardır. Yapılan bilimsel araştırmalar yüksek proteinli gıdalarla beslenmenin kişiyi uzun süre tok tuttuğunu, acıkmayı önlediğini ve kilo vermeyi kolaylaştırdığını bildiriyor. Süzme yoğurt uzun süre tok durmanıza yardımcı olup kilo aldırmaz, aksine zayıflamaya yardımcı olur. Günlük kalori ihtiyacı kadınlarda 1800-2000, erkeklerde 2200-2400 olduğu düşünüldüğünde süzme yoğurdun düşük kalorili bir besin olduğu söylenebilir.
Süzme yoğurdun sindirimi kolaydır, bu yoğurt türü normal yoğurttan daha az karbonhidrat içerdiğinden, laktoz miktarı normal yoğurttan daha az olduğu için özellikle laktoz intoleransı olan kişiler tarafından güvenle tüketilebilir.
Düşük karbonhidrat diyeti yapıyorsanız yahut diyabet hastalığı gibi karbonhidrata hassasiyet söz konusuysa, süzme yoğurt tam da sizin için ideal bir yiyecektir. Normal yoğurt su bardağı başına 15-17 gram karbonhidrat içerirken, aynı miktar süzme yoğurdun karbonhidrat oranı ise yalnızca 9 gramdır.
1 su bardağı süzme yoğurtta 264 mg kalsiyum bulunur ki bu rakam 2000 kalorilik diyetin kalsiyum ihtiyacının %26'sına tekabül eder. Kalsiyum kemik ve dişlerin en önemli yapısal bileşenlerindedir. Ayrıca kan basıncının düzenlenmesi ve kas kasılmasına yardımcı olmak gibi çeşitli görevleri de vardır.
Süzme yoğurt normal yoğurttan daha konsantre kıvamda olduğu için probiyotikler olarak adlandırılan yararlı bakterilerden daha yüksek miktarda içerir. Yapılan bilimsel araştırmalar probiyotiklerin bağışıklığı güçlendirmekte önemli rol oynadığını gösteriyor.
Süzme yoğurt önemli miktarda vitamin ve mineral içerir. Süzme yoğurt riboflavin, vitamin B-12, B-6 vitamini, tiamin ve pantotenik asit gibi B vitaminlerinden oluşur ki, bu vitaminlerin nörolojik, bağışıklık ve kardiyovasküler sistemde önemli roller vardır. Süzme yoğurdun üzerine meyve yahut yulaf katıp tüketerek onu daha besleyici hale getirebilirsiniz.
Sindirim sistemimizde yararlı ve zararlı olmak üzere çeşitli bakteriler bulunur. Süzme yoğurt tüketimi iyi bakterilerilerin oranını artırır. Ne kadar iyi bakteri, o kadar sağlıklı bir sindirim sistemi demektir.
Süzme yoğurt magnezyum, kalsiyum ve potasyum gibi önemli mineral içerikleriyle tansiyonu kontrol altına alıp, sizi yüksek tansiyondan korur.